Marco Magelhaes geeft een tip aan Marijke, Myrthe en Els van Flutes a Lek "Onvergetelijk". "Heel leerzaam". "Indrukwekkend". "Nuttig". "Heel relaxed". Zo maar wat eerste reacties van Flûtes à Lek na een 2 uur durende workshop door Marco Magalhães van The Royal Wind Music op 30 maart 2014 in Almelo. Hier werd de tweede succesvolle Euregio blokfluitdag gehouden met diverse blokfluitensembles uit Nederland en Duitsland.

Na de ontvangst 's middags werden alle deelnemende ensembles verdeeld over een aantal leden van The Royal Wind Music. Flûtes à Lek kreeg Marco Magalhães toegewezen. Er werd, een beetje gespannen, begonnen met de Paduana van Schein. Marco was aangenaam verbaasd over de klankkleur. "Jullie hebben zulke verschillende instrumenten (van verschillende merken en verschillende houtsoorten, red.). En dat jullie dan zo'n mooi geheel in de klankkleur krijgen. Dat is erg knap." Deze opmerking brak het ijs, waarna er onder andere hard werd gewerkt in het nog beter samenspelen. Zo werd er geleerd om te letten op muzikale lijnen die in elke stem zitten en deze ook zo aan elkaar door te geven. Na een paar keer oefenen werd dit al veel duidelijker.

Een uur later werd er begonnen aan de Victoria. Van oorsprong een gezongen muziekstuk. Marco gaf de tip om veel meer vanuit het zingen te denken en het ook zo te spelen. Zeker in een ruimte met veel galm zoals een kerk, komt zo'n stuk veel beter tot zijn recht. Ook daar was, na een paar keer oefenen, het verschil te horen.

"Het was een onvergetelijke ervaring. Anders kan ik de workshop niet noemen", aldus Marijke. Myrthe merkte wel dat er al tijdens de eigen repetities veel van de besproken zaken al naar voren waren gekomen. "Maar doordat het nu op een andere manier werd gezegd, komt het toch anders binnen. De beste aanwijzing van vandaag was wel die van het aangeven. Want die gaat veel beter als je dat in het ritme van het stuk doet. En dan komt het stuk ook beter tot zijn recht." "We hebben nu genoeg stof om de komende maanden mee aan de slag te gaan," aldus Els. "En nu maar hopen dat het publiek het bij het volgende concert het verschil ook hoort."

Na de workshop was er de gelegenheid om een concert van The Royal Wind Music bij te wonen. Tijdens de toegift "King Williams Ramblers" mochten alle deelnemers van de Blokfluitdag meedoen. Dat werd nog van tevoren even geoefend. "Een hele leuke ervaring. Want nu mag je met je idolen meespelen. Ik voelde mij als een kind zo blij," vertelde Mariëlle. Dit alles maakte de dag tot een hele bijzondere ervaring.

Bekijk ook de foto-impressie in het fotoalbum.