Jona in een boot op zee tijdens een stormHet nieuwe jaar is net begonnen, en de repetities van Flûtes à Lek ook. Voor het komende jaar staan er al weer een aantal concerten op het programma. Maar de grootste uitdaging is de cantate van Jona, gecomponeerd door de Culemborgse componist Alfons van der Mullen op een libretto van René van Loenen. De cantate is gebaseerd op het verhaal uit het Oude Testament van de profeet Jona die werd opgeslokt door een walvis.

De Jonacantate is gecomponeerd met in het achterhoofd een blokfluitsextet. De bezetting is dan ook sopraan, alt, tenor, bas, grootbas en contrabas. Dit wordt aangevuld met zes solozangeressen en samen vormt het een groep die de stem van God voorstelt. Er doen nog meer instrumenten en zangers mee, waaronder een kamerorkest van 10 instrumenten, een koor van 21 zangers, een spreekstem, een pianist en twee zangsolisten (tenor en bariton). En dit alles wordt geleid door de Culemborgse dirigent Marijn Slappendel. "Dat deze cantate is gecomponeerd met ons in het achterhoofd, is natuurlijk een hele eer", vindt Marijke.

"Het wordt heel spannend. Want we moeten nu afstappen van al onze kennis van de barok en ons in het diepe storten van de moderne muziek. Dat zit toch anders in elkaar", aldus Els. En dat is ook wat de Stichting Anisymuz, dat de organisator is van de cantate, beoogt. Zij wil aantrekkelijke nieuwe symfonische muziek laten componeren en laten uitvoeren om amateurmusici en haar publiek kennis te maken met het idioom van de hedendaagse muziek. "Modern is het zeker, maar het is absoluut geen minimal music. En daar was ik in het begin wel bang voor. Want daar heb ik niets mee. En de spannende akkoorden die je tegen komt door het gebruik van de vele mollen en kruizen, herken ik ook wel uit de barokmuziek", vertelt Mariëlle. "Ik kan er wel erg van genieten!"

Tot op heden zijn er drie delen enthousiast doorgespeeld, maar Flûtes à Lek is erg benieuwd naar de rest. "Wat helemaal bijzonder is, is dat Alfons van der Mullen een aantal keer op de repetities aanwezig zal zijn om ons te coachen en te begeleiden. Daar kijk ik wel naar uit", legt Simon uit.

logo anisymuz kleinVoorlopig staat de complete uitvoering van de cantate gepland op vrijdag 24 april in de Grote of Barbarakerk, op zondag 26 april in de H. Hartkerk in Boxtel en op vrijdag 1 mei in de Geertekerk in Utrecht. Op vrijdag 10 april is een gedeeltelijke uitvoering van de cantate, als opluistering van de opening van de schilderijententoostelling, ook op het thema Jona. Meer informatie over de cantate van Jona en een voorproefje van de muziek, is te vinden op Jonacantate.nl.