affiche jubileumconcert flutes a lek 20 mei 2017Geboren aan de Lek: het Culemborgs blokfluitensemble Flûtes à Lek viert in 2017 haar 10-jarig bestaan met een aantal speciale concerten. Om te laten zien dat je met dit instrument echt veel kunt doen, werkt het ensemble graag samen met andere musici. De blokfluitisten gebruiken daarbij een grote variatie aan instrumenten: van de hoge sopraan tot aan de diepe contrabas. Het programma voor 20 mei gaat door de eeuwen en vele muziekstijlen heen. Vanaf 20.00 uur is het dan ook genieten in de Lambertuskerk in Kerk-Avezaath. Het ensemble, vernoemd naar het Franse woord voor blokfluit flûte à bec, speelt onder de vleugels van De Plantage, Centrum voor de Kunsten uit Tiel. Onder inspirerende leiding van Els Althuizen en met als deelnemers Simon Dijk, Mariëlle Jacobi, André Pels, Myrthe Versluijs en Marijke Voogsgeerd.

Now is the Month of Maying.

Onder deze titel heeft het ensemble een programma voor 20 mei samengesteld. Het madrigaal van Monteverdi vormde het uitgangspunt voor dit programma in de meimaand. Samen met Bariton Hans Meek en organist Jonathan Kooman laat Flûtes à Lek u muziek horen van onder meer Senfl, Frescobaldi, Bach, Shannon, Scott Joplin en Wenrich. De muzikale reis begint in de 15e eeuw en eindigt in de 20ste eeuw.

Samenspel 

Flûtes à Lek zal ook in 2017 regelmatig medewerking verlenen aan evenementen van “De Plantage” en aan speciale programma’s van koren. Op 12
november zal Flûtes à Lek te horen zijn in combinatie met het Barokorkest van de Plantage (o.l.v. Frist Hendrich) tijdens een concert in Maurik. Verder staan het Barbarafestival en de Open Monumentendag in Culemborg nog op de rol in 2017.
Marco Magalhães van het professioneel Royal Wind Ensemble gaf het ensemble na een workshop nog warme woorden mee: “Met jullie verschillende instrumenten van diverse bouwers weten jullie mooi samen te stemmen en dat is best bijzonder’.

De toegang is gratis. Bij de uitgang wordt een vrije gift ten bate van het onderhoud van de kerk zeer op prijs gesteld.