Koepelkerk ArkelOp 8 en 9 december speelt Flûtes à Lek samen met ensemble Lyrico een prachtig Adventsconcert. Centraal staat de muziek van Marc-Antoine Charpentier. Van hem wordt het prachtige Messe de Minuit pour Noël gespeeld. Deze mis is gebaseerd op oude Franse Kerstliedjes. Charpentier heeft deze volkswijsjes samengevoegd met de liturgie van de Kerst middernachtmis, waardoor er een bijzonder geheel ontstond. Daarnaast komen ook werken van onder andere Praetorius, Schütz, Corelli en Scheidt aan bod. Al met al een zeer afwisselend programma.


De samenwerking met ensemble Lyrico komt voort uit een eerdere samenwerking jaren geleden die Flûtes à Lek heeft gedaan met Lucia van Vugt. Toen werd een succesvol programma met Engelse muziek uitgevoerd. Dit jaar wilde Lucia met ensemble Lyrico de Messe de Minuit pour Noël uitvoeren. Daarvoor zocht ze nog naar een 'orkest' voor de begeleiding en kwam daarbij uit bij Flûtes à Lek. Na een aantal repetities is wel duidelijk dat ook deze samenwerking een succes is. 

kwartet Lyrico met zangers, klavecimbel en gambaNaast de Messe de Minuit pour Noël komt ook nog het dubbelkorig werken van Heinrich Schütz en Samuel Scheidt aan bod. De afwisseling waarbij ensemble Lyrico de ene koorpartij voor hun rekening neemt en Flûtes à Lek de andere, is zeer boeiend. Zelf speelt Flûtes à Lek ook nog werken van Michael Praetorius en Arcangelo Corelli. Zo wordt het bij elkaar een prachtig programma vol met Adventsmuziek.  

Ensemble Lyrico bestaat uit Josje Zwaans (sopraan), Lucia van Vugt (mezzosopraan/alt), Dick Valk (tenor), Paul Fischer (bas), Ben Bults (gamba) en Arie de Bruijn (klavecimbel). Het programma wordt 2 maal uitgevoerd. De eerste keer is op vrijdagavond 8 december in de Oud-Katholieke Kerk in Culemborg. Aanvang van dit concert is 19.30 uur. De tweede keer is op zaterdagmiddag 9 december in de Koepelkerk in Arkel, aanvang 15.30 uur. Parkeren op de parkeerplaats van de begraafplaats aan de Onderweg. Voor beide concerten geldt dat de toegang gratis is, met na afloop een collecte.